Elva förslag ställs i dagarna ut på hur ett hospice i Gårdsten skulle kunna se ut. Marken som använts som utgångspunkt ligger i anslutning till Kryddhyllan. ”Vi behöver fler hospice, men detta är bara på skisstadiet”, säger fastighetsdirektör Martin Öbo.
Skisserna är framtagna av 20 arkitektstudenter från Chalmers som ritat elva förslag på hur ett vårdboende i livets slutskede skulle kunna se ut. Ett av bidragen är ritat av David Fjällström och Paula Ahn som fokuserat på den naturnära placeringen.
– Vi har gjort en slags träby som vi kallar village in the wood. Att kunna se ut i skogen och känna doften av trä tror vi kan ge livskvalitet även i svåra stunder i livet, säger David Fjällström.
På Gårdstensbostäder som upplåter lokaler åt utställningen på Idéum i Gårdsten är man positiv.
– Vi kommer inte bygga det, men eftersom vi är den dominerande parten i Gårdsten med flest hyresbostäder kan vi agera motor vilket vi gjort i många andra byggen. Vi vill få hit blandade boendeformer och då är hospice ett exempel på det, säger Anna-Carin Lundblad, uthyrningsansvarig på Gårdstensbostäder.
Men frågan om hospiceboenden är inte helt okontroversiell. I Hovås där kommunen har långtgående planer på ett hospice har de boende protesterat. Bland annat fördes argumentet att ”barn inte ska behöva tänka på döden” upp, något som blev en riksnyhet. Men att några liknande reaktioner skulle uppstå i Gårdsten tror inte Anna-Carin Lundblad.
– Man vet aldrig, men jag har väldigt svårt att se det. Jag måste säga att jag blev väldigt förvånad över reaktionerna i Hovås. Det är ju en naturlig del med livet och döden.